-Det dere gjør har stor betydning for samhold og tilhørighet. Dere er flinke til å ta vare på hverandre og de som kommer opp som yngre. At dere har holdt på i 130 år vitner om det. Vi er imponert, og gleder oss til å se årets revy for fulle hus.

Det sa Ane Aunøien Moen da hun sammen med Monica Broen overrakte Kulturprisen 2022 til Budal ungdomslag. Ane representerte kommunen, og Monica kulturkontoret, som hadde planlagt å overlevere kulturprisen under revyøvingen i forsamlingshuset Åsheim.

Budal ungdomslag var samlet for å øve på revyen «På hæl 12», som har premiere i Budal flerbrukshus 17.mai. Revyen skal vises også lørdagen etter, og i Støren kulturhus 30.mai. Under søndagens øving måtte ungdomslaget ta en uventet pause da kommunens representanter kom med både kake, blomster og kulturpris.

-Dette setter vi stor pris på. Å bli verdsatt på denne måten er veldig motiverende. Vi skal fortsette, det lover vi, sa Marit Solem som er leder i ungdomslaget.

Tre år siden sist

Revytittelen «På hæl 12» betegner situasjonen de siste årene. Koronapandemien er årsak til at det er tre år siden sist ungdomslaget holdt revy.

-Det har gått litt på halv tolv for de fleste, også for ungdomslaget. Restriksjoner og nedstengninger har gjort det vanskelig å planlegge. Usikre tider gjorde at vi kalte revyen «På hæl 12» denne gang, sier revyleder Jon Enodd.

Rekordstort

Budal ungdomslag var godt i gang med revyforberedelser da Erna Solberg stengte Norge i mars 2020. Heller ikke i 2021 ble det noen revy. Når 2022-utgaven settes opp, er det med et større antall ungdommer enn noen gang tidligere i Budal. 25 aktører skal på scenen i løpet av 17 planlagte innslag.

-Så mange har vi ikke vært noen gang tidligere. Og det interessante er at flertallet ikke har vært med på revy før. Vi har 14 «ferskiser» i år, sier Jon Enodd og begrunner det med oppsamling etter to år med korona.

I Budal er det vanlig å bli medlem i ungdomslaget i konfirmasjonsåret. Enkelte går da også rett inn i revygruppa. Med to års opphold, blir det nå tre årganger som skal være med på revy for første gang.

-Å få kulturprisen i forkant av en ny revy er god reklame, stråler Kari Røttum, som i likhet med Maja Enlid er opptatt med både revyforberedelse og russefeiring for tida.

Artigst å styre selv

Det er mange drivkrefter i Budal ungdomslag. Det som særpreger laget, også på landsbasis, er at laget drives fullt og helt av ungdommene selv.

-Det er et mål vi alltid hatt, at laget skal styres av ungdommene og ikke av voksne. Da får vi styrt laget på en måte vi selv synes er artig, sier styremedlem Sara Solem.

Turer, trivsel og samhold

I løpet av et år har Budal ungdomslag en rekke trivselstiltak.

-De fleste forbinder oss med revy, men vi har ganske mye som skjer i lagets regi, sier Ole Martin Svardal.

Tur til Savalen, tilbud om å være med på revy, pinsefeiring, sommeravslutning, julebord, skirenn (Gaukrenn) og treningskvelder hver onsdag forteller om en svært aktiv 130-årsjubilant.

Budal ungdomslag har et eget korps (Tut og blæs) og reiser hvert år på festival. I sommer står revyfestivalen i Tresfjord for tur. Ved å være medlem i Budal ungdomslag kan man også få erfaring med scene, lys og- lydproduksjon. For et lag som styres av ungdommen utfører også det selv.

-Totalt er vi 30 medvirkende i årets oppsetning, sier revyleder Jon Enodd. 19-åringen tror et aktivt ungdomslag er viktig for å skape samhold på bygda.

-Når en blir konfirmert i Budal, så er det ungdomslaget du skal være med i. Det er helt naturlig. Jeg har inntrykk av alle gleder seg til dagen de kan være med i ungdomslaget. Da blir vi kjent med hverandre.

-Jeg tror det er mange som ikke hadde blitt kjent med hverandre om det ikke var for ungdomslaget, sier Jon Enodd og informerer om at det går an å være medlem om du kommer fra en annen bygd også.

Vant med fullt hus

«På hæl 12» har innslag som er skrevet i starten av 2020 og frem til i dag. Nå kan ingen pandemi stoppe budalingene i å framføre den. Ungdomslaget har leid inn «Hærslem» fra Selbu som revy-band og til å spille på festen. Etter andre forestilling i flerbrukshuset skal ungdomslaget selv ta seg en fest. Deretter venter storstua på Støren. Der har de spilt for full sal tidligere.

-Det er artig at kulturhuset ønsker oss. Det er interessant å opptre på forskjellige plasser. Vi lærer av det. Humoren er forskjellig fra sted til sted, det hører vi på responsen fra publikum. Publikum på Støren kan le av andre innslag enn i Budal. Vi finner fort ut hva som slår best an lokalt og ikke, sier Sara Solem og Kari Røttum før revyøvingen fortsetter med «Feiring av Prix i Budal» og «Elgjakt på Rognes». Det er to av godbitene i «På hæl 12».

Budal ungdomslag ble tildelt Kulturprisen til stor glede i revygruppa. Foran fra venstre Oda Moen, Hannah Lenes, Theodor Svardal, Maja Enlid, Kari Røttum, Endre Bakken, Guro Bonesvoll, Sandra Broen, Sondre Bakken, Monica Broen fra kulturkontoret og Ane Moen fra Midtre Gauldal kommune. Midten fra venstre Marit Solem, Sara Solem, Jon Enodd, Joar Røttum. Bak fra venstre Ine Enlid, Gøril Singsaas Brandegg, Peder Eggen Storlimo, Natalie Storrø, Anna Enlid Tovmo, Jon Are Svardal, Ane Singsaas Brandegg, Fredrik Svardal, Esten Solem, Arnt Olav Sørløkken, Ole Martin Svardal, Sigurd Svardal Tovmo. Foto: Bjørn Ivar Haugen