Kinonytt

Sist helg hadde vi festpremiere på «Paw Patrol: Superfilmen» til fullsatte visninger, og det var veldig artig å treffe så mange førstegangs kinogjengere som så ut til å storkose seg. Det blir også en markert premiere nå på fredag, når Nils Gaups nye film «Sulis 1907» slippes. Filmen er inspirert av virkelige hendelser og viser hvordan gruvebyen Sulis på mange måter var Nordens svar på Det ville vesten. Her blir det en kort presentasjon av Nordiske Filmdager i forkant av filmen, og mulig besøk fra en aktør i filmen.

Høstferien nærmer seg, og vi kommer til å sette opp visninger på dagtid  for barn og ungdom. Følg med i programmet på vår hjemmeside.

Ukens beste filmer

Sulis 1907 (Premiere)

Sulis. Gruvebyen Sulis i Nordland var Nordens svar på Det ville vesten, og kobbergruvene var blant de største og mest nådeløse. Atten år gamle Konrad er desperat etter arbeid og får jobb i den livsfarlige gruven Hanken. Det er brutale kår, og blir ikke bedre når den kyniske Olof Wenström kommer til makten.

12 år, 1t 46min, Drama

Sulis er en storsatsing, og her er det verdt å merke seg at Helge Storli fra Budal og Trond Inge Nyhus fra Soknedal har en rolle som statister.

Året er 1907. Gruvebyen Sulis i Nordland var Nordens svar på Det ville vesten, og kobbergruvene i den arktiske fjellheimen var blant de største og mest nådeløse.

Atten år gamle Konrad er desperat etter arbeid og får jobb i den livsfarlige gruven Hanken. Det er brutale kår for arbeiderne, og forholdene blir ikke bedre når den kyniske Olof Wenström kommer til makten i gruveselskapet. Det blusser opp til opprør og den sosialistiske aktivisten Helene Ugland maner til kamp. Kapitalisten Wenström har imidlertid andre planer. Midt i konflikten står unge Konrad.

Sulis 1907 er inspirert av virkelige hendelser, og skildrer opptrappingen til opprøret som endret Norge. Det er et storslaget drama fra Nils Gaup (Veiviseren (1987), Kautokeino-opprøret (2008), Birkebeinerne (2016) mm.) med stjerneskuddet Otto Fahlgren og Simon J. Berger kjent fra Exit i hovedrollene. I andre ledende roller finner vi blant andre Stig Henrik Hoff, Alexandra Gjerpen og Rune Temte.

Helge Storli fortalte om innspillingen i forkant av premieren på Sulis. Til venstre kulturhusleder Knut Inge Solem. Foto: Støren kino
Det ble fullsatt sal til premieren på Sulis. Foto: Støren kino

Lars er LOL

6 år, 1t 29min, Drama/Familiefilm/Barnefilm

Lars er LOL. Amanda kommer tilbake til skolen etter sommerferien, og er fremdeles stormforelsket i klassekameraten Adam. Det blir vanskelig når Amanda får en oppgave hun anser som en sosial katastrofe: Hun blir fadder for den nye gutten i klassen, Lars, som har Downs syndrom.

Amanda kommer tilbake til skolen etter sommerferien, og er fremdeles stormforelsket i klassekameraten Adam. Men Amanda tør ikke å vise at hun liker ham. Hun tør knapt å si hei. Alt blir mye vanskeligere når Amanda får en oppgave hun anser som en sosial katastrofe: Hun blir fadder for den nye gutten i klassen, Lars, som har Downs syndrom. Selv om Amanda ikke har lyst, sier hun til slutt ja.

Lars skaper uønsket oppmerksomhet for Amanda. Hun synes han dummer henne ut foran Adam og de andre på skolen. Men når Amanda blir bedre kjent med Lars, oppdager hun at de likevel har mye til felles. Hos Lars slipper Amanda seg løs og tør endelig å vise seg som den hun er.

Paw Patrol: Superfilmen

Alle, 1t 33min, Animasjon/ Barnefilm

I det nye eventyret til suksesserien lander en magisk meteoritt i Adventure City, noe som gir Paw Patrol-valpene superkrefter, og transformerer dem til MIGHTY PUPS! De nye kreftene er en gavepakke, men situasjonen tar en dramatisk vending når erkefienden Humdinger bryter seg ut av fengsel for å stjele superkreftene deres.

Film er best på kino!

Kristian Moan

Paw Patrol. I det nye eventyret til suksesserien lander en magisk meteoritt i Adventure City, noe som gir Paw Patrol-valpene superkrefter, og transformerer dem til MIGHTY PUPS! Foto: © 2023 Paramount Pictures. All Rights Reserved.